Belangrijke voedingsstoffen tijdens je menstruatie

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 20:42

 

Menstruatie: voor sommige vrouwen 2 dagen lichte krampen en voor anderen een periode met heftige klachten welke je dagelijks leven verstoren. Over het algemeen is het voor de meeste vrouwen maandelijks geen feestje maar helaas kunnen we het niet voorkomen. En misschien wil je het niet horen maar je menstruatie is wel een interessant verschijnsel want het geeft vaak wel een duidelijke indicatie hoe het met je gaat en of je hormonen in balans zijn, deze zijn namelijk verantwoordelijk voor heel veel lichaamsprocessen. 

Hormonen:
Dit zijn signaalstofjes welke je lichaam zelf aanmaakt. Ze vormen zich in onze lichaamsklieren binnen verschillende organen, zoals je geslachtsorganen. 

  • Testosteron: Vaak wordt er gesproken over mannelijke en vrouwelijke hormonen en wordt testosteron vaak gezien als 'mannelijk' doordat de man deze in grote hoeveelheid produceert. Maar vrouwen produceren ook dit hormoon alleen is de productie minder groot. Bij mannen vind de aanmaak plaats in de teelballen, bij vrouwen in de bijnieren.
  • Oestrogeen: Dit is een verzamelnaam voor de hormonen oestradiol, oestriol en oestron. De aanmaak vindt plaats in je eierstokken.
  • Progesteron: Dit is een ander belangrijk vrouwelijk hormoon. Je lichaam maakt dit aan tijdens de tweede fase, na je eisprong, van je menstruatiecyclus. De productie van progesteron neemt ook toe tijdens een zwangerschap.

Je lichaam bereidt zich in feite elke maand voor op een zwangerschap. hierdoor lijkt het soms alsof je fysiek en psychisch niet altijd door dezelfde deur kan. Door de hormonale schommelingen kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals:

  •  Vermoeidheid;
  • Migraine aanvallen;
  • Acne;
  • Heftige bloedingen; 
  • Opgeblazen buik;
  • Eetbuien; 
  • Emotionele symptomen. 

Wanneer je geen anticonceptiemiddel gebruikt ontkom je helaas niet aan je menstruatie, tot op zekere leeftijd natuurlijk. En in principe moet een gezond en sterk lichaam de menstruatieperiode zonder hele grote problemen door moeten komen. Om te zorgen dat er geen disbalans komt in je hormoonhuishouding zijn er een aantal voedingsstoffen en nutriënten die positief werken. 

Belangrijke voedingsstoffen & nutriënten tijdens je menstruatie

  1. B-Vitamines
    Van vitamines en mineralen wil je natuurlijk nooit een tekort hebben maar er zijn een aantal vitamines die een positieve werking hebben op je hormoonhuishouding waaronder de b-vitamines, met name de foliumzuur, b12 en b6. Vooral wanneer je de anticonceptiepil slikt heb je een grotere kans op een tekort. Goede voedingsbronnen zijn spinazie, linzen, bonen en avocado. 
  2. Magnesium
    Magnesium is een van de meest verbruikte mineralen in ons lichaam. Vooral in tijden van stress verbruikt je lichaam extra magnesium en ontstaat er snel een tekort. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 processen in ons lichaam en kan onder andere premenstruele migraine en stemmingswisselingen verminderen. Goede voedingsbronnen zijn groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en raapstelen, pure chocolade met tenminste 85% cacao, bananen, vette vis. 
  3. Maca
    Deze Peruaans wortel is een adaptogeen kruid welke een positieve werking heeft op de geslachtshormonen. 
  4. Berberine
    Ook berberine is een wortel welke breed inzetbaar is op gezondheidsdoelen. Het heeft invloed op je darmgezondheid en immuniteit, verbetert je insulinegevoeligheid en vermindert testosteron waardoor het vaak effectief werkt bij PCOS. 
  5. Omega 6 GLA
    Gamma-linoleenzuur (GLA) is een omega-6 vetzuur welke van groot belang is bij je hormoonbalans. GLA is de ontstekkingsremmende variant van Omega 6 waarvan borageolie de rijkste bron is. GLA kan positief werken op een regelmatige en normale menstruatiecyclus en kan PMS en PCOS verminderen. Borage olie is afkomstig van de bernagie, een blauwkleurige plant uit het Midden-Oosten, Middellandse gebied en Noord Afrika. Het komt nauwelijks voor in voeding waardoor het vaak gesuppleerd wordt. 
  6. Zink
    Zink is gevonden in meer dan 200 enzymen en hormonen in je lichaam. Het is voornamelijk verantwoordelijk voor het afscheiden van hormonen, waaronder progesteron. Uit onderzoek is gebleken dat het ook buikkrampen kan verminderen. Goede voedingsbronnen zijn vlees (met name roodvlees), vis, peulvruchten, pompoenpitten, noten. 

 

Femme van Vitakruid tijdens je menstruatie

Bestel nu via de Vitakruid website & ontvang 10% korting met de code UNIEK10

- Saffraan: werkt gunstig op je geestelijke balans
- Maca: bij ongemakken rondom je menstruatie
- Shatavari: helpt bij het reguleren van je cyclus
- Vitex Agnus Castus: draagt bij aan een normale weerstand tijdens stress-periodes  
- Inhoud: 60 tabletten - 1 tot 2 tabletten per dag - € 34,90 zonder korting

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.